Manaskaret, Geitstigen, Jørgenhytta og en gammel milorgkoie!


Manaskaret, Geitstigen, Jørgenhytta og en gammel milorgkoie

På disse bildene ser du noen fantastiske utsikter mot Utøya og golfbanen på øya på nordsiden av Halvøya, ved Røyse i Hole kommune. Du kan også se store deler av Tyrifjorden, Norefjell, Finnemarka og Holleia - med andre ord, store deler av Ringerikslandskapet, som er en del av den norske nasjonalromantikken, og hvor blant annet Jørgen Moe holdt til. Opp Manaskaret går det en blåmerket sti fra både Sundvollen og det blåmerkede sti-nettverket ved Sørsetra (et av hovedutgangspunktene for skiturer fra Sollihøgda, et av Oslos mest populære skiutfartssteder) og Jørgenhytta. Det mange kanskje ikke vet, er at hvis du har sykkel, kan du sykle hit via en grusvei som går oppover fra nordsiden av Skaretunnelen ved dagens E16. Merk at E16 for øyeblikket oppgraderes til en firefelts motorvei. Denne grusveien har mange avgreninger av forskjellige grusveier som gradvis stopper. En av dem fører til en hytte med en fantastisk utsikt, hvor den ene av de blåmerkede stiene, den med flott utsikt, passerer rett ved der hvor blindveien går inn til hytta. En annen av dem fører dit hvor en av de blåmerkede stiene som er en del av selve Manaskaret-runden, starter fra enden av denne blindveien. Lenger opp i dalen herfra kan du komme til en gammel milorg-koie som lå i et hogstfelt da disse bildene ble tatt for omtrent 10 år siden. Denne såkalte Manaskaret-runden befinner seg øverst i nordvestre hjørnet av denne blinde grusveien. Hvis du kommer fra skartunnelen, ender du ofte opp med å ta til høyre og følge blåstien inn til Jørgenhytta og Sørsetra. Dette blåstinettverket til Manaskaret følger som sagt alle delene av de innerste blindveiene til grusveien, med ett unntak - blindveien som fører til hytta med den fantastiske utsikten.

Så prøv ut Manaskaret som et flott utgangspunkt for turer, og husk ikke minst at du kan sykle hit både fra Kleivstua og Sollihøgda via Sørsetra og Jørgenhytta. Merk at du trenger en terrengsykkel etter Sørsetra og Jørgenhytta. Men sykle aldri ned selve Manaskaret til Sundvollen. Her må du være en erfaren syklist, kanskje til og med norgesmester, da bakken er svært bratt! Du må kanskje også være verdensmester i terrengsykling, eller det kan hende at det ikke lar seg gjøre i det hele tatt.





GEITSTIGEN



Dette er et flott utsiktspunkt som ligger på Finneflaka ovenfor på nordsiden av Sørsetra og Jørgenhytta samt over høgget, et stykke på sørsiden av populære Kongens utsikt. Anbefaler en tur opp dit, og det vil være lett for deg å finne frem, selv uten min turblogg. Her er det blåmerka og skilta godt. Og det er kortreist fra Kleivstua. 





 







































Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Emma Hjorth, Ramsåsen Rundtur via Tanum Jordbru

Flotte steder verdt å besøke i Lommedalen

Røstvetfjellet, Langmyra naturreservat, Nordfjordhytta, Isi og Enli-naturreservater!