Korketrekkeren og Lysakerelva!



Lysakerelven

Tro det eller ei men bor du i Asker eller vestre Bærum eller andre steder i Oslo området i flere tiår og har hørt om Lysakerelven men aldri utforsket den, ja så er det sannelig på tide å oppdage den. For Lysakerelva er nemlig en praktfull opplevelse og kan minne om vestlandet. Her er det bratte stryk og fossefall, fine elveraviner med gode muligheter for bading. Og Lysakerelva er også (i hvert fall på vestsiden av elva) som et kjempedypt juv hvor det går stupbratt ned, men hvor velforeningen i området for mange år siden fikk ordnet en kjempefin luftig sti som går nettopp her på vestsiden. 


Østsiden av elva er ikke like bratt og luftig men er kjempefin å sykle på og har mange fine raviner/badeplasser. Her er det også noen fine parkområder med mulighet for ballspill om sommeren og aking om vinteren.










Sykkelstien korketrekkeren og sykkelstier i fra midtstuen til Skøyen via Ullern og Frognerparken.


Når jeg var rundt 6 år gammel husker jeg at jeg var med bruttern og fadern på aketurer i korketrekkeren. Korketrekkeren må kalles en typisk nasjonalhelligdom og bør betraktes som en del av norsk kulturarv. Vi kan alle huske at vi ble tatt med i korketrekkeren som små barn på aketur på lik linje og like selvsagt som da vi ble tatt med på bagasjebrettet til sykkelen til enten mor eller far på vei mot Tryvannstårnet, i det synet av å se både fadern og sykkelen hans mye større enn deg og da Tryvannstårnet opplevdes som gigantisk stooooort.
Både tryvannstårnet og korketrekkeren er forøvrig noe skikkelig nasjonalromantisk fra etterkrigstidens Norge. Visste du at parkeringsplassen på Tryvann var brukt som skøytebane under OL i 1952? Og at de nå nokså falleferdige trappene opp mot tryvannstårnet var der hvor skøytebanens tribune lå. Tryvannstårnet ble ikke åpnet før den 11 september i 1962. Og korketrekkeren var også en del av OL, men da som datidens bob-bane. Visste du at det også går an å sykle der? Da jeg første gangen syklet korketrekkeren så gjorde jeg det på frilufts og aktivitetsdagen på ungdomsskolen.Jeg husker vi syklet fort nedover og at jeg var en av de første nedover. Når vi så kom til Midtstuen syklet vi nedover en sykkelsti som førte helt ned til Frognerparken. For noen år siden syklet jeg også en stiarm av denne stien nedover mot Ullern i fra Smestad. Her kom jeg etterhvert i retning av trikkeskinnene ved Skøyen som er en del av trikkelinjen som går helt til Bekkestua. Det er verdt et besøk å sykle langs med trikkeskinnene forbi skøyen som en ende på turen hvis du vil treffe på skikkelig storbyfølelse etter å ha syklet hele veien ned i fra Frognerseteren eller Tryvann.



(Korketrekkeren 1905)



Flere bilder av Lysakerelva:









Meisetur langs Lysakerelva, Bilde fra https://ut.no/








Bilde av parkområdet Lysakerelas område tatt vinterstid tidlig 1960?








Kryssene indikerer diverse skatter langs Lysakerelven.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Emma Hjorth, Ramsåsen Rundtur via Tanum Jordbru

Flotte steder verdt å besøke i Lommedalen

Røstvetfjellet, Langmyra naturreservat, Nordfjordhytta, Isi og Enli-naturreservater!