Loelva/Alnaelva og spennende T-bane kryss ved Frøen!

(bilde tatt av WoSch, Pinterest)


Loelva Alnaelva, dette er en elv som renner nedover Groruddalen og ender ute ved Loenga. Denne elven var med på å forme navnet av hovedstaden vår, nemlig Oslo en gang for over 1000 år siden, altså Os og Lo kommer av elveos og elven Lo. Elven Alna er en av de lengste elvene i Oslo. Alnaelva og Loelva var for ca 10-15 år siden en del av satsningen "Groruddalssatsingen" hvor det ble bestemt å åpne opp Loelva og Alnaelva til en åpen elv igjen, etter at den hadde vært lagt under jorden og i rør i flere tiår.
Langsmed åpningen av elva lagde de noen fine turstier og elva ble lagt slik at den fikk noen fine raviner med fossefall på vei nedover. Blant annet Leirfossen.
Så her snakker vi om et veldig fint turområde til å være omtrent midt inni stor-Oslo og på noe av det man ofte har kalt det mest kriminelt belastede området med mest fattigdom og arbeiderklasse i Oslo, nemlig Groruddalen. Groruddalssatsningen var forøvrig også et tiltak for å hjelpe til med integreringen i byen. Man visste blant annet at mye av innvandrermiljøene i Oslo men også i Norge forøvrig ofte foretrakk korte gåturer i bynære parkomgivelser og da ofte med små barn og barnevogn.
Så gå eller sykle langs med Alna Loelva men pass opp for den norske Tveitagjengen!

T banekrysset ved Frøen og spennende sykkelsti langs med Sognsvanns/Risbekken oppover mot Marienlyst Blindern Universitetene i Oslo.

Her ved Frøen er det en kjempespennende gangsti T-baneovergang med lysregulering, litt som om du er i en mye større storby enn i Oslo. Kan ellers nevne at Oslo har et av de største T-banenettene i verden, i hvert fall i forhold til hva angår innbyggertall. Lenger opp i fra Frøen kommer du til en kul nedlagt blindsti som går helt oppi T banen. ADVARSEL, ikke prøv denne blindstien hvis det er mørkt og du er mørkeredd.
God tur!




KART OVER OSLO SENTRUM INNENFOR RINGVEI 3

Rødt kryss indikerer t-banekrysset. Lilla kryss indikerer blindsti. 




Bilde fra tidlige tider (1970 ish) da det fortsatt var veldig populært å bruke t-banen i Oslo, på tross av at det var da bilen kom for fult i Norge.


Blindsti oppover mot Blindern. 



Kyssene indikerer Leirfossen og tyskerbrakkene, Grorud prestegård m.m


Svarte kryssene på kartet indikerer et flott elveleie omtrent midt i Groruddalen.
De to rød kryssene indikerer Leirfossen, tyskerbrakkene og prestegården m.m



INFORMASJONS HEFTE OM ALNA OG GRORUDSATSNINGEN FRA CA 2012:








Sykkelsti ved Etterstad. Denne ligner litt på sykkelstien som går nedover langs med Loelva i Lodalen -langs ved jernbanestrekningen inn mot Loenga og Oslo Sentralstasjon. 


En antikvarisk gammel bru som går over Alnaelva. 

Gammelt kart over Lodalen og Oslo S fra 60-70 tallet.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Emma Hjorth, Ramsåsen Rundtur via Tanum Jordbru

Flotte steder verdt å besøke i Lommedalen

Røstvetfjellet, Langmyra naturreservat, Nordfjordhytta, Isi og Enli-naturreservater!